Yksiön sisustusratkaisuilla raikas ja tilava lopputulos

Tällä viikolla sain tehtäväkseni sisustaa pienen kolmekymmentäneliöisen yksiön pääkaupunkiseudulla. Sisustuksen toiveena oli, että sen tulisi olla mahdollisimman yksinkertainen ja tilavan oloinen, sillä asuntoon muuttavaa asiakasta kauhistutti vähäiset asuinneliöt. Hän on muuttanut pääkaupunkiseudulle töidensä vuoksi ja oli aiemmin asunut paljon suuremmassa kaksiossa. Sain myös tiedot huonekaluista, jotka hän halusi ehdottomasti säilytettävän, sekä suuntaa värimaailman, jota hän halusi asuntoonsa. Sen avulla oli helppo lähteä suunnittelemaan oikeanlaista sisätilan tunnelmaa. Asiakkaan toiveet huomioiden pyrin aina tekemään sisustussuunnitelman, jota ei tarvitsisi ollenkaan muuttaa ja selvitän mahdollisimman tarkkaan, mistä sisustustyylistä hän pitää.

Käytännöllisten ratkaisujen löytäminen on tärkeää pienessä tilassa

Pienessä tilassa kaiken mahdollisen on oltava minimaalista ja käytännöllistä, jotta muutama huonekalu ei vie kaikkea tilan tuntua. Yksiössä asiakaskäynnillä vieraillessani kiinnitin huomiota kauniisiin ikkunoihin ja harvinaisen korkeaan huonekorkeuteen, jotka auttoivat oikean suunnitelman toteuttamisessa. Ikkunoissa oli myös lähes metrin levyiset matalalla olevat ikkunanpuitteet, jotka ajattelin hyödyntää istumatilana.

Värimaailman valitseminen alkaa asiakasta tarkkailemalla

Asiakas on nuori työssä käyvä modernin oloinen nainen, joten heti ensimmäisellä silmäyksellä pystyin luomaan yksiöstä idean, miten sen voisi toteuttaa mielekkäällä tavalla. Hän kertoi haluavansa raikkaita puhtaita sävyjä, jotka luovat valon tunnelmaa, mutta hän ei osannut nimetä mitään tiettyä väriä. Itse hän oli pukeutunut mustiin housuihin, valkoiseen laukkuun ja luonnonbeigeen neuleeseen, joka loi tunnelmaa hyvin neutraaleista väreistä. Useimmiten, jos värimaailma jää käsiteltäväkseni ja asiakas antaa vapaat kädet suunnitteluun, pyrin selvittämään asiakkaan mieltymyksiä hänestä huokuvan olemuksen perusteella. Yleisimmin ammattisisustajan palveluja käyttävä luottaa sisustajaan, mutta eteeni on tullut tapauksia, jossa asiakas on maalannut osan pinnoista uudelleen, sillä se ei ole miellyttänyt silmää. Tällaiset erityisasiakkaat eivät ole kuitenkaan ole laisinkaan yleisiä.

Värimaailman muuttaminen raikkaampiin sävyihin

Yksiön alkuperäinen väritys oli hieman vanhahtava, keittiön kaapit vaalean vihreät ja koko olohuone oli maalattu punaruskealla seinämaalilla ja lattiassa on harmahtava muovinen lattiamatto, josta halusin välittömästi eroon. Tunnelma oli hieman tunkkainen, vaikka suuret ikkunat luovat paljon valoa olohuoneeseen. Uuden raikkaamman sävymaailman luominen alkoi seinien maalaamisella, johon valitsin luunvaalean luonnonvaalean sävyn. Lattia sai uuden laminaattipinnan, joka on luonnollisen näköinen puuta jäljittelevä keskivaaleanharmaa sävy. Läpikuultavat vaaleanhopeiset verhot luovat tilaan raikasta valoa ja sohvatyynyjen, sängyn päälle tulevien sisutustyynyjen sekä ikkunasyvennyksen istumatyynyjen valkoiset, viininpunaiset ja lohenpunaiset sävyt luovat naisellista yhtenäistä tunnelmaa. Vanha vuodesohva, jonka asiakas halusi ehdottomasti säilyttää, oli tummanruskea, joten sisustustyynyt sopivat myös sohvan väreihin. Korkea traakkipuu, jossa on vihreät lehdet, mutta punertavan sävyinen viiru keskellä lehdistöä, antaa luonnollista tunnelmaa ikkunan lähellä. Makuualkovin asiakas halusi erottaa jollakin tapaa, joten löysin siihen sopivan kauniin bambusermin, jonka tarvittaessa saa myös kokoon. Epäsuorat luonnonvalot antavat kauniin tunnelman yöaikaan, sekä edulliset suolakivilamput lisäävät naisellista hieman romanttistakin tunnelmaa.

Vihreästä menneiden aikojen keittiöstä, nykypäivän moderniin ruokailutilaan

Keittiön kaapit vaihtuivat valkoisiin ja pöytätaso laitettiin tummanharmaasta kivimateriaalista. Kaapistojen välissä oleva kaakeliseinä sai neliökuviollisen harmaan modernin muutoksen. Pieni ruokailutilaan sopiva pöytä ja kolme tuolia ovat luonnonpuuta, joka on käsitelty valkoisella pintakäsittelyllä niin, että puun syyt näkyvät, vaikka värisävy on ennemmin viileän harmaa. Keittiötarvikkeet muutettiin raikkaan vihreiksi pikku yksityiskohdiksi, jolloin mustavalkoharmaaseen värimaailmaan saatiin sopivasti piristystä. Huonekasvi ja valkoiset luonnonkivet viimeistelivät tunnelman lisätessäni ne keittiön pöydälle. Asiakkaan lopulta nähdessä uusi sisustus mielihyväni oli melkoinen, sillä kasvoista näkyi epäuskoinen ihastus. Ikkunasyvennyksen tyynyosasto päätyi välittömään kokeiluun, eikä asiakas voinut olla ihastelematta uusia pintoja. Uusi luonnollisen puun näköinen lattia oli muuttanut tunnelmaa niin paljon, ettei hän ollut uskoa tilaa enää samaksi.