Sain tehtäväkseni jokin aikaa sitten kiehtovan työn, sillä tuttavani pyysi minua suunnittelemaan sisustuksen ravintolalle, jonka hän oli juuri perustamassa. Asiakkaani oli minulle tuttu vuosien takaa, mutta emme olleet saaneet mahdollisuutta tutustua paremmin vuosien aikana. Hän on ammattikokki ja taitava työssään, mutta hän pyysi apua voidakseen luoda oikeanlaisen tunnelman ravintolaansa.

Avattavan ravintolan olisi tarkoitus tarjoilla monipuolisia ruoka-annoksia ja asiakas halusi tilan ennen kaikkea olohuonemaisen tunnelmallisen tilan, joka ei vaikuttaisi pikaruokalalta, vaan ennemmin tunnelmalliselta olohuoneelta, jossa asiakas viihtyisi hetken kauemmin vaikkapa viinin ja hyvän ruoan parissa. Käydessäni ensimmäistä kertaa ravintolan vuokratiloissa, se muistutti ennemmin pikaruokalaa, jossa oli kylmän sävyiset halogeenivalot, valkoiset seinät ja pieni tiski keittiötä ja ruokasalia erottamassa. Tila oli jaettu keskellä olevaan käytävään ja kahteen tilan eri puolilla kohoavaan laajaan korotettuun lattiaosaan, joka teki tilasta hieman moniulotteisemman.

Värimaailma vaikuttaa ruokailutottumuksiin

Pikaruokaravintoloiden usein käyttämät punainen ja keltainen väri eivät ole vahingossa valittuja, vaan niillä tiedetään olevan vaikutus ihmisen psyykkeeseen niin, että tilassa olevalle tulee hieman energisempi olo. Tällaisten ravintoloiden värikäs sisustus on omiaan saamaan asiakkaisiin vauhtia niin, että ruokailu tapahtuu nopeasti, eivätkä asiakkaat jää turhaan oleilemaan ruokatiloissa. Asiakkaani tarkoitus oli päinvastainen, sillä ruokailijat oli tarkoitus saada viihtymään tilassa jonkin aikaa ja tulemaan uudelleen viihtyvyydenkin takia.

Aloitin värimaailman suunnittelun tietäen, että punainen väri lisää tutkimusten mukaan ruokahalua. Seinistä tuli siis lämpimän tummanpunaiset, joiden avulla tilasta saatiin lämminhenkinen, tunnelmallinen ja hieman hämärä. Ravintolan lattia tulisi olemaan kovassa käytössä, joten siihen valitsin modernin puujäljitelmän näköisen tumman kivilattian, jota ei erottanut kiveksi ennen kuin kosketti viileää materiaalia. Olisin voinut valita myös laminaatin, mutta uudet kivilattiat ovat paljon kestävämpiä ja helpompia pitää puhtaana päivästä toiseen vuosien aikana. Ne eivät myöskään kulu helposti, joten ratkaisu tuntui sopivalta. Puista laminaattia jäljittelevä kivimateriaali sai tilan näyttämään arvokkaalta ja luonnolliselta.

Tilanjakajilla yksityisyyttä kaikkiin ruokapöytiin

Tiesin, että jokaisessa ravintolassa ensimmäisenä täytetään aina nurkissa ja seinillä olevat pöydät, sillä syödessään asiakkaat haluavat pääasiassa olla aina rauhassa oman ruokailleen tulleen ryhmänsä kanssa. Suunnittelin salin molemmille sivuille erilliset syvennykset jokaiselle ruokaryhmälle niin, että kaikilla pöydillä olisi hieman yksityisyyttä. Väliseinät tehtiin tummasta puusta, joiden alapuolelle saatiin mukavat kangaspäällysteiset selkänojalliset penkit pöydän molemmille puolille.

Koska kumpikin puoli salista oli jo jaettu matalampaan ja korkeampaan tasoon, suunnittelin tilojen väliin hieman kaarevat sisäsermit bambupuusta yksityisyyttä lisäämään. Siten sain sijoitettua pyöreät pöydät kaarevan seinän kanssa sopusointuun ja istuinryhmät saatiin sopiviksi hieman isommille ryhmille. Jokaisen sermin päälle laitettiin murattikasvi, joka saatiin roikkumaan ruokaryhmän yläpuolella ja siten saatiin hieman puutarhamaista tunnelmaa. Tilanjakajien yläosaan kiinnitettiin himmeät valaisimet, jotka loivat lämmintä hiukan utuista tunnelmaa jokaisen ruokailuryhmän yläpuolelle.

Valaistus on merkillinen tunnelmanluoja

Katossa olevat kylmän sävyisen halogeenivalaisimet olivat ilkeää katsottavaa muuten rauhallisessa ja tunnelmallisessa tilassa, joten ne poistettiin kokonaan ja tilalle luotiin epäsuoraa himmeää valoa luovat kuvut, joiden valon määrää oli mahdollista halutessaan säätää hieman kirkkaammaksi tai himmeäksi. Muu sisustus oli jo melkein saatettu päätökseen, kun valot lopulta saatiin vaihdettua ja kun tilan valot saatiin ensimmäistä kertaa päälle, näytti, kuin koko sali olisi ollut aivan eri tila, kuin aiemmin.

Ravintolan avajaispäivänä minut kutsuttiin syömään muiden ravintolan perustamisessa olleiden henkilöiden kanssa. Vietimme miellyttävän illallisen iloisessa, hieman jopa romanttisessakin tunnelmassa syöden maittavaa ruokaa. Ryhmässämme saliin astuneet työntekijät jäivät ihastelemaan tunnelmaa ja värimaailmaa, mikä sai minut tuntemaan riemastuttavaa onnistumisen pihinää sisimmässäni.