Joka puolella maailmaa on hyvin erilaisia tapoja sisustaa. Intian värikäs sisustusmaailma ja kankaiden runsaus ja kiilto luovat kontrastia nykyään yhä suositummaksi tulevalle skandinaaviselle sisustukselle. Tämä raikas, pelkistetty, luonnollinen ja valoa maksimoiva sisustus on laajenemassa Pohjoismaista edelleen Euroopan muille alueille ja vähitellen ympäri maailmaa. Tälle sisustukselle ominaisia ovat tietynlaiset materiaalit, valon maksimoiminen, pelkistetyt värivalinnat ja avaruuden tunteen maksimoiminen äärimmilleen. Tässä kirjoituksessa käymme lyhyesti läpi sitä, mistä skandinaaviset vaikutukset ovat tulleet ja miten tyypilliset ominaispiirteet ilmenevät tässä rauhoittavassa ja selkeässä sisustustyylissä.

Sisustuksessa käytettävät materiaalit

Skandinaavisen sisustuksen osalta suosiossa on luonnolliset materiaalit, joissa korostetaan luonnonvalon ja materiaalien osuutta sisätiloissa. Moni materiaali, joka ei välttämättä ole luonnollinen, naamioidaan näyttämään siltä, esimerkiksi suosioon viime vuosina tulleet lattiamateriaalit kuten laminaattilattiat, jotka pääosin valmistetaan muovista, mutta saadaan näyttämään puumateriaalilta. Laminaattilattiat ovat myös huomattavasti edullisempia vaihtoehtoja kuin puumateriaali, mutta vähintäänkin yhtä kestävä.

Tavallisten sisustusmateriaalien, kuten vesiliukoisten maalien ja lattiamateriaalien lisäksi sisätilojen sisustuksessa käytetään paljon oikeita luonnonmateriaaleja, kuten puisia huonekaluja tai sisustuselementteinä esimerkiksi luonnollisia kuivattuja olkia tai erikseen pintamaalilla käsiteltyjä oksia tai kuivakukkia.

Valon merkitys skandinaavisessa sisustuksessa

Koko skandinaavisen sisustuksen yhtenä pääideoista on valon maksimoiminen ja tilan tunnun laajentaminen mahdollisimman paljon. Kaiken mahdollisen valon hyötykäyttäminen juontaa juurensa varmasti pohjoisen Euroopan talvesta, jolloin ei ole paljon päivänvaloa saatavilla. Myös osittain siksi suunnittelussa hyödynnetään vaaleita värejä, jotka osaltaan lisäävät tilantuntua ja luovat valoisampaa tunnelmaa tilaan kuin tilaan.

Valon määrä pyritään maksimoimaan myös nykyisten talonrakennusmallien osalta. Siinä missä muutamia vuosikymmeniä sitten omakotitaloihin laitettiin lämpöhukan minimoimiseksi pienehköjä ikkunoita, 2000- luvun arkkitehdit suunnittelevat huonerakennukset mielellään korkeiksi ja avariksi ja ikkunat ovat usein niin suuria, kuin niiden vain on mahdollista olla. Arkkitehdit pyrkivät taloja suunnitellessaan toteuttamaan yksinkertaisia huoneratkaisuja ja välttämään turhia käytäviä tai väliseiniä avaruuden maksimoimiseksi.

Kirjava, värikäs vai pelkistetty

Sisustus, joka noudattaa skandinaavisen sisustusajattelun periaatteita, on pääsääntöisesti hyvin pelkistetty eikä räikeitä värejä juuri käytetä. Huoneiston värityksen pääelementit valitaan luonnonmukaisista materiaaleista, kuten ruskeasta, valkoisesta, beigestä, harmaan eri sävyistä tai kullan ja hopean sävyistä. Sisustuksessa saattaa olla piristystä antamaan joitakin pieniä elementtejä kirkkaammilla väreillä, mutta pohjoismaiden skandinaavinen tyypillinen sisustus ei ole koskaan pääsävyltään räikeää tai rönsyilevää. Värien vaikutuksesta on ollut paljon tutkimuksia, sillä muissa kulttuureissa käytetään paljon enemmän kirkkaita värejä, jotka luovat iloisempaa, mutta samalla hieman sekasortoisempaa tunnelmaa. Pohjoisen hillitty tyyli varmasti heijastelee skandinaavisissa maissa asuvien ihmisten korrektia ja konservatiivisempaa elämäntyyliä.

Rauhallisia värejä toistavassa sisustuksessa on tutkimusten mukaan todettu olevan vaikutusta ihmisten psyykeeseen ja verenpaineeseen, joten nykypäivänä esimerkiksi sairaaloiden odotushuoneet ja muut laitosten sisustukset pyritään sisustamaan mieltä rauhoittavilla luonnollisilla väreillä.

Suosion takana menestyvä huonekaluketju

Viimeisen vuosikymmenen aikana skandinaavinen sisustus on räjähdysmäisesti kasvattanut suosiotaan Skandinavian ulkopuolella ympäri Eurooppaa ja muita länsimaisia alueita. Suuri vaikutus on ollut alun perin Ruotsista aikansa saaneella huonekaluja ja kodin sisustusta myyvällä kauppaketjulla, jonka valttikortteja ovat olleet moderni skandinaavinen sisustus ja edullisuus. Ikea on laajentanut myyntiään moniin maihin, jolloin edullisuuden ja helppouden vuoksi yhä useampi koti saa sisustuksen, joka on alun perin ollut kauppaketjun omien sisustussuunnittelijoiden tekemä.

Sisustus on mahdollista toteuttaa nykypäivänä myös lähes minkä tahansa sisustusliikkeen tuotteilla, sillä tämä tyypillinen sisustus on saanut vakaan jalansijan nykyaikaisessa sisustuskulttuurissa. Myös huonekaluja entisöimällä voi saada aikaan Skandinaavisen sisustuksen piirteitä sävyjä muuttamalla raikkaampiin ja rauhallisempiin sävymaailmoihin. Voidakseen saada tällaisen sisustuksen kotiinsa yksilön ei siis nykypäivänä tarvitse kuluttaa suuria määriä rahaa tai liikaa vaivaa, sillä paljon tuotteita ja vaihtoehtoja on saatavilla.