Oma sisustustyylini on vaihdellut paljon vuosien aikana, mikä onkin normaalia sisustussuunnittelijalle. Olen huomannut, että kun saan vapaat kädet ja voin toimia sisustusta suunnitellessani itse, annan vallan senhetkiselle mielialalleni. Siten saan luotua ympärilleni ympäristön, jossa viihdyn ja joka voimistaa tunnetilojani. Olen voimakkaasti kausi-ihminen esimerkiksi värien suhteen, sillä kun jokin väri miellyttää minua, haluan sen olevan vallitseva ja ympäröimään minut kokonaan. Mieleeni painuneet esimerkit tästä olivat nuoruusaikani sisustuksen perusvärit, joita käytin erilaisissa elämäni vaiheessa.

Syvällinen violetti

Elin elämässäni hieman epävarmaa kautta, jossa halusin paljon omaa rauhaa ja syvennyin usein ajattelemaan monimutkaisia elämää koskevia kysymyksiä ja syvällisyyksiä. Myöhemmin ajatellessani aikaa taaksepäin, olen huomannut että tunnetilat ovat vaikuttaneet sisustukseeni merkittävästi, sillä tuona hieman surullisena, yksinäisenä ja pohdiskelevana aikana koko asuntoni oli violetti. Minulla oli harmaa sohva, jossa oli tumman violetit istuintyynyt, vaaleanvioletit verhot, yhden makuuhuoneen seinistä olin maalannut lilaksi ja kaikki muut seinät olivat harmaita. Asuntoni ei mielestäni silloin ollut synkkä, mutta vanhoja kuvia katsellessani huomasin että syvällisempi olemukseni heijasteli voimakkaasti kodin väreissä.

Rauhallinen sininen

Sittemmin sisustukseni vaihtui siniseen ja sekin vallitsi asuntoni kokonaan. Seinän harmaa väri pysyi samana, mutta verhoista tuli raikkaammat sinivalkoiset ja matot saivat sinisävytteiset pinnat. Siihen aikaan maalasin myös paljon öljyväreillä ja aiheinani olivat usein luonto ja meri, jotka nekin yhdistyivät silloiseen värimaailmaan. Muistin, että olin päässyt eroon kaikkein syvimmistä mietteistäni, mutta tämä aika elämässäni oli erittäin hillittyä ja rauhallista, enkä helposti halunnut ottaa kontaktia uusiin ihmisiin, vaan etsin omaa rauhaa ja tilaa.

Provosoiva rakkauden punainen

Taideopintojen ja väriopin moninaisten kurssien osalta sisustussuunnittelijan koulutuksen alettua aloin kyseenalaistaa entisiä arvojani ja yleistä rauhanomaista sekä hieman alakuloista mielentilaani, jolloin värimaailma myös kotini sisustuksessa alkoi pikkuhiljaa muuttua. Halusin epätoivoisesti rakkautta elämääni ja pukeuduin eri tavalla kuin ennen, eri väreihin, naisellisemmin, paljastaen itsestäni hieman enemmän. Minusta tuli rohkeampi ja tyytyväisempi elämääni ja kotini sisustus muuttui viininpunaiseksi.

Viihdyin edelleen kotonani paljon, ja rakastuin palavasti itseäni hieman vanhempaan persoonalliseen ja ystävälliseen mieheen, joka päätyi asumaan luonani jonkin aikaa. Asunnostani kehkeytyi tunnelmallinen ja herkkä rakkauden luola, joka usein punaisen värin myötä sai lämpimämpiä sävyjä suolakivilamppujen himmeästi hohtavasta valosta ja kynttilöistä. Olin nuori, joka halusi uppoutua rakkauden tunnelmaan kaikilla aisteillaan, myös kodin sisustuksen kautta. Punaista aikaa kesti jonkin aikaa, mutta intohimomme hiipui pois vähitellen molempien halutessa eri asioita elämältään, jolloin yhteisestä sopimuksesta päätimme yhteisen elämän sillä hetkellä siihen, ja päädyimme etsimään itseämme eri puolille maailmaa. Silti tuosta ajasta mieleeni on jäänyt havahduttavia intohimoisia hyviä muistoja, joita kaikkia sävytti punainen rakkauden väri.

Kullan ja valon heijastuksia, kohti oikeaa minuutta

Matkustaessani ulkomaille etsimään itseäni huomasin hieman muuttuneeni. Tapasin Euroopan eteläisessä maassa toisen suomalaisen nuoren naisen, joka oli räiskyvän positiivinen ja levitti ympärilleen miellyttävää tunnelmaa kaikkialla missä oli. Hän oli spontaani ja räiskyvä, välillä ärsyttäväkin, mutta meidän välillemme syttyi syvä ystävyyssuhde. Hän kannusti minua jatkuvasti ilmaisemaan itseäni enemmän ja rakastamaan elämääni ja itseäni sellaisenaan, joka teki minuun vuosien varrella suuren vaikutuksen. Olin myös kasvamassa aikuisemmaksi, jolloin tämä erityislaatuinen ihminen auttoi minua huomattavasti. Häneltä sain itsevarmuutta olla rohkeasti enemmän oma itseni ja pitämään itsestäni enemmän. Auringon ja valon voimistuessa elämässäni aiemmat tummat värisävyt sisustuksessani muuttuivat valkoiseen, kultaan, vaaleaan okraan ja syksyn lämpimiin oransseihin ja kellankultaisiin sävyihin. Sisustin ulkomaan opiskeluvaihdon asuntoni pienillä yksityiskohdilla korostaen valoa ja kiiltoa. Omassa mielessäni siis nuoruusaikani voisin kiteyttää erilaisiin värimaailmoihin, jotka vallitsivat minua sen mukaan, mikä kullakin hetkellä tuntui omanlaiselta.