Materiaalien sekä kuosien valinta ja tilan täyttämien oikein

Sisätilojen sisustamiseen liittyy monenlaisia päätöksiä, joita pitää ottaa huomioon, jotta voidaan löytää oikeanlainen ja sopiva tyyli kullekin asiakkaalle tai tilaan, jota aiotaan suunnitella. Jos saan vapaat kädet tilan sisustuksen suunnittelemiseen, teen mielelläni ratkaisuja, jotka eivät tarkoituksettomasti provosoi tai luo häiritseviä signaaleja tilaan tulevalle.

Useimmiten asiakkaat asuessaan sisustamissani asuinnoissa tai tiloissa ajan kuluessa luonnollisesti lisäävät sisustuselementtejä ja itseään miellyttäviä koriste-esineitä tai yksityiskohtia, joten mieluummin jätän tilan hieman pelkistetymmäksi, jotta suunnitelmasta ei jää suttuista tai sekasortoista kuvaa. Kun sisustussuunnitelma on valmis ja toteutettu, se harvoin pysyy juuri sellaisenaan pitkää aikaa, sillä eletty elämä muuttaa tilaa välittömästi, niin kuin pitääkin. Ajattelin kirjoittaa kuitenkin niistä perusperiaatteista, joita jokainen sisustusta suunnitteleva voi käyttää miettiessään erilaisia vaihtoehtoja omaan kotiinsa tai tilaan, jonka aikoo sisustaa. Käyn läpi hieman erilaisia materiaaleja, joita voi sisustukseen valita ja kerron mielipiteeni siitä, miten on hyvä yhdistellä erilaisia kuoseja, pintoja, koriste-esineitä ja muita sisustusmateriaaleja.

Luonnolliset materiaalit tekevät tilasta houkuttelevan

Valitessaan sisustusmateriaaleja ja värejä sisustaja pyrkii luomaan kokonaisuuden, joka on puoleensavetävä ja siisti. Materiaaleja on markkinoilla nykyään mitä monipuolisin määrä, mutta useissa tutkimuksissa on selvinnyt, että luonnollisen näköiset materiaalit usein saavat aikaan positiivisempia olotiloja käyttäjissään, kuin keinotekoisiksi valmistetut tuotteet. Esimerkkinä voitaisiin ottaa esimerkiksi luonnolliset kangasmateriaalit, puuvilla ja pellava. Ne ovat mukavan tuntuisia iholla ja näyttävät arvokkailta sekä saattavat lisätä tilan arvokasta tunnelmaa. Jokainen tila tulee tietenkin suunnitella omalla tavallaan, mutta muovisen sohvatilan valitsemisen sijaan kodin sisustusta suunnittelevan kannattaa mieluummin valita sohvan päälliskerrokselle luonnollinen materiaali, joka houkuttelee istumaan.

Julkisia tiloja suunnitellessaan asia on päinvastainen. Usein esimerkiksi kaupan erillinen oleskelutila suunnitellaan niin, että sen ei välttämättä ole tarkoitus tuudittaa asiakasta kodikkaaseen tunnelmaan, vaan pitää aistinsa avoimina mahdollisille tuotehankinnoille ja tarkoituksellisille ärsykkeille. Monesti odotustilat ja erikoisliikkeiden sisustuksen suunnittelu on toteutettu tarkoituksella materiaaleista, jotka eivät houkuttele jäämään tilaan tarpeettomasti. Pääasiassa haluan kuitenkin kirjoittaa kodin sisustamisen materiaaleista tässä kirjoituksessa, joten jätetään julkisiksi tarkoitettujen tilojen suunnittelu aivan omalle osastolleen.

Valitaanko yksivärisiä pintoja vai kuoseja ja kuvioita?

Tasapainon lisäämiseksi kodin sisustuksen kokonaiskuvaan, kangasmateriaaleja valitessa erilaisia kuoseja ja kuvioita tulee käyttää harkiten samalla tavalla kuin yksittäisiä tehostevärejä. Oikein käytettynä ne luovat silmää miellyttäviä yksityiskohtia huoneeseen ja ovat sopiva mauste ehkäisemään liian pelkistettyä korutonta tyyliä. Räikeät värit ja huomiota herättävät kuviomateriaalit oikein käytettynä ovat kuin toimiva mauste herkullisessa ruoassa. Yksiväriset pinnat taas voivat olla laajempia, sillä ne luovat tilan tuntua ja antavat valolle mahdollisuuden heijastua oikein.

Kuinka paljon huonekaluja tilaan sopii?

Asuinhuoneistossa on tärkeää mahtua elämään normaalia elämää, joten huonekalut on valittava tarkkaan sen tilan mukaan. Liian suuret huonekalut pienessä tilassa luovat ahtaan tunnelman, vaikka tilaa olisikin liikkua. Huonekaluja ostamaan lähtiessään onkin tärkeää hieman mittailla asuintilaa etukäteen, sillä suurissa liiketiloissa sohvat ja ruokapöydät saattavat näyttää huomattavasti pienemmiltä, kuin lopullisessa tilassaan kotona.

Vaikka huonekalut olisivat pieniäkin, niitä ei tule olla liikaa vaan juuri optimaalinen määrä niin, että tila on käytännöllinen, toimiva ja pysyy yleisilmeeltään raikkaana. Huomioon on otettava käyttötarkoitus ja kuinka monta ihmistä tilassa tulee asumaan. Jos pienen perheen olohuoneeseen tuodaan massiivinen sohva ja kolme lepotuolia, voi se olla liikaa ja saada aikaan tukkoisen ja sekaisen tunnelman. Siksi, vaikka vieraita lähes jokaisen ihmisen kotona vieraileekin, tilat kannattaa pääasiassa suunnitella asuinhenkilöitä varten. Jos kolmihenkinen perhe pyytää kodin sisustusta itselleen, eikä erikseen mainitse, että joka viikko kotiin saapuu joukko ihmisiä, kannattaa olohuoneen istuinpaikat pitää esimerkiksi neljässä tai viidessä. Väliaikaisilla ratkaisuilla, kuten taitettavilla ja varastoitavilla huonekaluilla on tärkeä osansa nykyaikamme kotien rajallisissa tiloissa.

Related Posts