Sain tehtäväkseni suunnitella ja toteuttaa lähes vuosisata sitten rakennetun maalaiskartanon sisätilojen sisustuksen. Itse ihastuin tähän työtehtävään, sillä tiloissa käydessäni hyvinsäilynyt valtava kartano huokui menneen ajan tunnelmaa. Kartanon valtavaa päätilaa ja muita osia on korjattu vuosien aikana, mutta alkuperäinen hirsirakenne oli vielä tallella ja hyvässä kunnossa päällysteiden alla. Muutamia vuosikymmeniä sitten sisäpintoihin oli rakennettu seinät, jotka olivat tapetoitu kirjavalla kukkatapetilla, josta asiakas oli jo omakätisesti päässyt eroon. Käydessäni kartanossa esillä oli vanha, lähes käsittelemätön hirsirunko, joka loi suureen tilaan menneen ajan henkeä.

Sisustussuunnitelma tilan käyttötarkoituksen mukaan

Kartanon päätila oli niin suuri, että asiakaspariskunta oli tarkoittanut sen erikseen vuokrattavaksi erilaisia tilaisuuksia varten. Suuresta pirtistä, joka maatilan rakennuksen aikaan on ilmeisesti ollut jonkinlainen ruokasali, tulee helposti tunnelmallinen juhlasali vaikkapa hääjuhliin, joten vieraillessani asiakaskäynnillä annoin mielikuvitukseni vallata mielen. Korkeat vanhat ikkunat oltiin jo entisöity niin, että niissä säilyi vanha tunnelma, mutta ne oltiin saatu tiiviimmiksi.

Kartanon toisessa kerroksessa on seitsemän makuuhuonetta, jotka asiakas haluaa tulevaisuudessa vuokrata pienimuotoiseen hotellikäyttöön ainakin kesäaikana. Huonejärjestys ei mahdollista oman wc-tilan ja suihkutilan rakentamista jokaiseen huoneeseen erikseen ilman suurta remonttia, joten asiakas ilmoitti haluavansa kauniisti sisustetut ja yksinkertaiset huoneet, jonka asiakkaat käyttäisivät remontoituja wc-tiloja lisäsiivessä, jonka aikoivat erikseen rakentaa. Tilan pihalle on rakennettu muutama vuosikymmen sitten uusi omakotitalo vanhan tilan lisäksi, jonka asiakas haluaa itse sisustaa, joten minun työtehtäväkseni jää maalaiskartanon sisätilojen suunnittelu. He ovat päässeet jo asumaan omakotitaloonsa ja ovat tehneet kartanon puolella jo paljon muutoksia niin, että tilasta tulee lämpötiiviimpi ja nykyaikaisempi. Rakennus on jo aiemmin osittain remontoitu talvikäyttöön sopivaksi, joten osakseni ei jää teknisistä rakennusasioista huolehtiminen.

Suuri pirtti muuntuu romanttiseksi juhlatilaksi

Suuri sali on kartanon kulmassa, joten siinä on suuret ikkunat kahdella seinällä. Kulmassa, jossa ei ole ikkunoita, on suuri varaava avotakka, joka päivitettiin suunnitelmani mukaan niin, että hajonneet tiilet poistettiin ja koko takan ulkokuori korvattiin luonnon liuskekivellä. Kartanon pihapiiri on täynnä vaaleita vanhoja koivuja, joten ideani suunnittelussa halusin, että sisätilassa olisi yhtenäinen tunnelma kauniin aurinkoisen valoa heijastavan pihan kanssa. Joten ainoa tumma elementti oli suunnitelmassani takka, jonka luonnonkivi tuo arvokasta tunnelmaa tilaan.

Lattialauta oli vuosistaan huolimatta edelleen hyvässä kunnossa. Itse olisin säilyttänyt sen, mutta omistajat halusivat uuden lattian, jotta heidän tilaa vuokraavat asiakkaansa eivät valittaisi, jos vaikka korkokengät juuttuisivat lattian seinän pieniin laudan väleihin. Lattia sai uuden luunvalkoisen kivilaatan, sillä puulattiaa asiakas ei halunnut. Hirsiseinät oli käsitelty aiemmin niin, että ne saatiin säilytettyä sellaisenaan juhlatilassa, mutta niiden tummunut väri teki tilasta mielestäni hieman liian kolkon.

Tilan tuntua ja vaaleutta lisätäkseni kaikkiin seitsemään ikkunaan laitoin valkoiset läpikuultavat verhot, jotka ylettyivät ikkunoiden yläpuolelta katon rajasta asti aina lattiaan. Ikkunatangot tehtiin myös suuremmiksi ja verhokangasta laitettiin niin paljon, että halutessaan tilan vuokraaja saa koko tumman hirsiseinän piiloon verhojen taakse, mikäli niin haluaa. Hirsiseiniin hieman mystistä valaistusta lisätäkseni suunnittelin jokaisen ikkunan väliin laitettavat myrskylyhtyä muistuttavat himmeät seinävalot, jolla halutessaan saa romanttisenkin tunnelman vaaleutta verhoilla lisäämällä.

Makuuhuoneet hehkuvat maalaisromantiikkaa

Yläkerran osasta makuuhuoneista on vino katto ja matala ikkuna seinän matalammassa päässä. Niihin huoneisiin laitoin kaksi erillistä sänkyä, kun taas kolmeen muuhun huoneeseen, jossa oli suora katto ja suurempi ikkuna, tuli parisänky. Päiväpeitteet olivat luonnonpellavasta ja tyynynpäälliset kauniista kirjaillusta luonnonvalkeasta kankaasta. Kuivatetut kaurakoristeet luovat maalaistunnelman ja seinän nurkassa on riisipaperista valmistettu erikoiskorkea seisova valaisin. Pienet pöydät jokaiseen huoneeseen entisöitiin valkoisiksi ja väriä saatiin verhoista, jotka laitettiin punamullan värisiksi pieniin huoneisiin ja valkoisiksi suurempiin huoneisiin. Alkuperäinen puulattia sai pysyä, mutta laitoin jokaiseen huoneeseen suuren vaalean puuvillamaton luomaan kotoista tunnelmaa.